Дугови моји другови

Posted: 11. јула 2012. in Дневник Тарковског, есеј

14. септембар 1970.

[…] Занима ме хоћу ли икада зарадити толико да бих исплатио дугове и купио најнеопходније – диван, којекакав намештај, писаћу машину, књиге коју желим имати код себе на полицама? Потом, треба радити поправке на селу. А то је опет новац.

Човеку некако лакше дође сопствено стање „материјалног неблагостања“ када схвати да то нема неопходно везе са одсуством људских квалитета, или талената. Заправо, ако боље размислиш, у свету оваквом какав јесте, „успешни“ људи су они који се преко целе године бронзаног тена шуњају наоколо у својим Хамерима, Џиповима или кабриолетима, а степен њихове намргођености одражава број ништица којим ће се увећати њихов успех, чим „затворе финансијску конструкцију“ пословног дила, а при томе сами не буду затворени.

Tи, дакле, успешни људи не бригају о дивану, књигама које ће имати на полицама, сем ако то нису манускрипти коптских преписивача из времена Мухамеда Алија (живео много пре славног Касијуса), или ако њихове корице нису од неке племените мртве животиње, а да о писаћим машинама и не говоримо, јер смо у епохи „ајПада“, који не пада далеко од кладе, него му је стално у руци.

Ако је Тарковски после два ремек – дела још увек бригу бринуо око дивана и књига, а зашто бих се ја бринуо о мојих 50000 европског дуга, три неплаћене кирије и газде који опет прети судом, неплаћених рачуна за гас, струју, воду, интернет, дечју школу (настави листу)? Са страхом пролазим поред поштанског сандучета, јер, иако стално пуно, у њему ретко налазим писма најмилијих. Рећи ћеш, а ко још данас пише папирна писма? Ја, на пример.

И увек се сетим мантре коју је, свог здравља ради, изговарала моја матера, пред претњама разних поверилаца: „Док ме не дају на суд и затворе, што да се секирам?“

[…] Можда је то породично, тачније, фамилијарно?“ (14. септембар 1970)

20120711-231730.jpg

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s