Ако је новост да ће на следећој аукцији код Сотебија, 28. новембра у Лондону, бити продат ”лични архив” Андрјеја Тарковског, требала да изазове на неки начин сензацију или интерес, резултат је, сасвим сигурно, уследио. Нарочито код Андрјеја Андрјејевича Тарковског, сина великог руског режисера, и данас становника оне Фиренце, која је била ”усвојени” град његовог оца. Запрепашћење – то је била реакција Андрјеја Андрјејевича, који је већ годинама ангажован у очувању и процени дела Тарковског, као и председник Међународног института Андрјеј Тарковскиј. Управо из љубави према оцу је спреман да прокоментарише вест коју је пренео Енрико Франћескини у Repubblica”од 18. новембра.

В.П: Према ономе што је пренео Франћескини, Сотебиз верује да то што ће ићи на аукцију 28. новембра ”највероватније” јесу ”једини необјављени документи Тарковског који су остали у промету”…

А.А.Т: Апсолутно нетачно. Све оно што је мој отац имао са собом у тренутку смрти налази се у Фиренци, где још увек станујем. Ради се о материјалу из његових разних периода, руског, италијанског, франсуског и регистрован је још одавно као ”Архив Тарковскиј” од стране државе Италије као материјал од ”изузетног историјског и културног интереса”.

В.П: Која је количина необјављених докумената коју Ви чувате у Фиренци?

А.А.Т: Говоримо о десетинама хиљада докумената: папири, радни дневници, нацрти за сценарија, аудио и видео интервјуи, око 6000 фотографија.

В.П: Јесте ли нам у стању рећи која је количина докумената које ће бити дате на аукцију код Сотебија и који долазе од Ољге Суркове?

А.А.Т: Најпре бих волео да објасним ко је Ољга Суркова. У своје време је била филмски критичар и мој је отац замолио да редигује ”Вајање у времену”. Њен допринос је, дакле, био асистентски, често јој је диктирао или јој остављао белешке за ту књигу. Сигурно је да не могу а да не поменем да је мој отац прекинуо сарадњу са Сурковом када је ова претендовала на права за ”Вајање у времену”, сматрајући се коаутором; после смрти мог оца, почетком ’90-их, чак је издала руско издање те књиге под својим именом.

В.П: А што се тиче материјала на аукцији?

А.А.Т: Само што сам видео листу на интенету и, као што сам и мислио, односи се углавном на ”Вајање у времену”. Без сумње се ради о интересантном материјалу и ако будемо у могућности да га откупимо, ја и Институт ћемо учествовати на аукцији. Надам се да ће завршити у рукама које ће га знати чувати и ценити.

В.П: На којим новим издањима и реиздањима сада радите? ”Дневници”, на пример, које је објавила Edizioni della Meridiana 2002. године, су одавно распродати. Размишљате ли о новом издању?

А.А.Т: Најпре подсећам да се бавимо такође и штампањем већ објављених ствари. ”Лекције из режије” су, на пример, изашле прошлог лета за BUR и већ је друго издање. Потврђујем Вам, затим, да већ неко време радимо на новом обогаћеном издању ”Дневника”, које ће вероватно изаћи до краја 2013. Такође се ради на томе да се следеће године изда ”Вајање у времену”.

(Интервју који је Андрјеј Андрјејевич Тарковскиј дао В. Пунцију поводом аукције Архива Тарковског у Sotheby’s”. Часопис „AVVENIRE“, 21. новембар 2012.Превод с италијанског – Александар Стојанов.)

Љубазношћу Међународног института Андреј Тарковски.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s