”Архив Тарковског се враћа у домовину”

Ивановска област РФ је на аукцији у Лондону купила архив славног режисера Андреја Тарковског за 1,3 милиона фунти. Архив ће бити предат спомен-музеју у родном граду Тарковског, Јурјевцу.
Званични представник Ивановске области купио је архив редитеља Андреја Тарковског, који је у среду аукцијска кућа Сотби (Sotheby) у Лондону изнела на аукцију. Архив ће бити предат редитељевом спомен-музеју у граду Јурјевцу. Ово је за РИА „Новости“ изјавио губернатор Ивановске области Михаил Мењ.

Архиве је дала на аукцију Олга Сокурова, филмски стручњак и ученица Тарковског, коаутор књиге „Sculpting In Time“ („Вајање у времену“), у којој редитељ размишља о својим филмовима и уопште о филму и уметности. Архив се тиче како редитељевог приватног живота, тако и његове професионалне делатности.

Како је раније саопштено, губернатор Михаил Мењ је изјавио да треба пронаћи ванбуџетска средства за повратак архива Тарковског у Русију, у редитељев родни град Јурјевац. У прикупљању новца учествовале су друштвене организације и пословни људи, а међу њима и партнери Међународног филмског фестивала „Огледало“ који се у част Тарковског сваке године одржава у Ивановској области.

„Редитељево јединствено наслеђе продато је за 1 милион и 300 хиљада фунти (око 2 милиона долара). У аукцији су учествовала 22 потенцијална купца, а у финишу су остали представник Ивановске области, познати редитељ Ларс фон Трир и један непознати колекционар“, истакао је губернатор.

Почетна цена архива била је 80-100 хиљада фунти. Министар културе РФ Владимир Медински је у јавним наступима истицао да архив Тарковског треба купити и вратити у Русију.

„Ми смо заједно са Министарством културе учинили све што је у нашој моћи да се пажња јавности скрене на овај догађај, и да се архив великог редитеља врати у отаџбину. Захваљујемо се свим покровитељима“, рекао је Мењ.

Вредност архива је процењена на око 150 хиљада долара. Архив између осталог садржи редитељске верзије сценарија за филмове „Соларис“, „Бели, бели дан“ (преименован у „Огледало“) и „Сталкер“. Ти сценарији су раније већ објављени, али, како истиче агенција „РБК“, тираж тог издања је био мали, па је могуће да су на аукцију изнети једини сачувани примерци. Поред реплика јунака сценарији садрже и инструкције везане за распоред камера и угао снимања. У њима се неке ауторове идеје разликују од кадрова који су на крају ушли у филм. Поред тога, на аукцију је изнет и рукопис књиге „Вајање у времену“ коју је Тарковски издао 1986. и која је постала класично дело у литератури о филмској уметности. Збирка садржи и бележнице са описом сваког кадра у филмовима, као и 32 аудио траке са редитељевим излагањима. Приватни фото-албуми садрже фотографије Тарковског са породицом и пријатељима, као и са другим познатим личностима, на пример са Мстиславом Ростроповичем.

Један од најзанимљивијих предмета у архиву је писмо упућено Леониду Брежњеву, у коме Тарковски моли за одобрење да ради у СССР-у и дозволу да се у отаџбини приказују његови забрањени филмови.

Међународни филмски фестивал „Огледало“ у част Андреја Тарковског одржава се у Ивановској области сваке године, почев од 2007. Спомен-музеј је отворен 1996. у кући где је редитељ провео детињство.

У извештају су коришћени материјали РИА „Новости“ и радија „Ехо Москве“.

Ларс фон Трир није љут, позира.

[Преузето (сем наслова и фотографије) са сајта ruskarec.ru]

коментари
  1. ironijexl каже:

    Genije kome se i Bergman divio.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s