Писмо брату, Михаилу Михаиловичу

Posted: 10. септембра 2013. in писмо

Петроград, 16. август 1839.

      […]

      Добро ми иду студији „смисла човека и живота”; могу да студирам карактере читајући писце у чијем друштву слободно и радосно проводим најбољи део свог живота; нећу ти рећи ништа друго о себи. Осећам се сигурним у себе. Човек је једна мистерија. Мистерија коју треба објаснити, и кад би провео цео живот покушавајући да је објасниш, не би значило да си изгубио време; ја студирам ту мистерију зато што хоћу да будем човек.

      […]

Заувек Твој,

Фјодор

 

 

коментари
 1. Бриљантно!
  Словенски раскошно!
  Поздрав!

  Свиђа ми се

 2. Wojciech каже:

  Zanimljivo je to koliko se iz odabranog citata može saznati o autoru koji je postavio citat…
  Ali, da ja ne pametujem mnogo – to je Momo Kapor mnogo lepše opisao.
  Dakle još jedan citat…
  Sentimentalno vaspitanje – Momo Kapor:
  „Poželeh dakle, da prikupim i saberem u jednoj knjizi ogromnu, dugo čuvanu, često prećutkivanu, po sećanju razbacanu imaginarnu biblioteku od koje je sačinjeno naše sentimentalno vaspitanje, tačnije: obrazovanje osećanja. Ta biblioteka je rasparčana, izgorela ili pozajmljena pa nikda vraćena, prodana na kilo, razbijena u paramparčad, poput onog velikog Andersenovog ogledala iz Snežne Kraljice, čije su krhotine u našim zenicama…

  Čini mi se da bi jedna takva knjiga, možda zbornik, spomenar, antologija, svaštara ili nešto slično – imala smisla ako bi smo, pružajući je nekom nepoznatom, mogli mirno kazati: Evo ti ova knjiga napravljen sam iznutra od tih stvari.“
  Pozdrav! 🙂

  Свиђа ми се

  • Лепо је што Капор спомиње огледало. Јер, као што књиге, тако и људи са којима другујемо, озрцавају нашу нутрину, у спољашњостима препознајемо унутрашњост. И, да наставим пинг-понг са цитатима, један Карла Густава Јунга:
   „Оно што су инстикти за тело, то су архетипи за душу”. Па ти види…
   Здравжив!

   Свиђа ми се

 3. Dragan каже:

  Poštovani Aleksandre,pomno pratim Vaš blog (odličan je) i s nestrpljenjem očekujem MAJSTOROV DNEVNIK.

  Kada ste završili s prevodjenjem iz MIR-a su mi rekli da knjigu očekuju na ovogodišnjem sajmu,međitim sada se ne oglašavaju,verujem da su zauzeti.Molim Vas,ako imate informaciju od izdavača (kada izlazi knjiga) podelite je s’nama.

  Pozdrav

  Свиђа ми се

  • Хвала Вам, Драгане, на лепим речима, заиста. Верујем да је сада све у Божјим Рукама, јер се и издавачи и ја трудимо, сваки на своју страну, да обезбедимо средства неопходна да се књига комплетира. Разумем ваше нестрпљење, и ја сам не видим час када ћу књигу коначно држати у рукама. Чим будем имао информацију, ударићу на сва блогова звона 🙂 Стрпљења. То нам у међувремену треба. Хвала Вам још једном на читању и до следећег писања Вас лепо поздрављам.

   Свиђа ми се

 4. Dragan каже:

  Hvala i Vama na obrazloženju.
  Pozdrav i puno sreće želim!

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s