Чему све ово

Ови записи прате мој рад на преводу „Мартиролога”, дневника Андреја Тарковског. Пишући о том искуству, сигурно ће бити препуно веома личних опаски и анегдота, али увек оних које, опет у субјективном кључу, црпу своју инспирацију из записа о животним, обичним догађајима једног не тако обичног човека, Андреја Тарковског.  На крају крајева, дневнику о Дневнику субјективност је дозвољена.

коментари
 1. …ВОДА…

  …рекао бих универзални, метафизички симбол живота и смрти у филмовима Тарковског…
  Дакле,
  има ли у његовим дневничким записима ичег што би могло објаснити инспирацију водом?
  Захвалн,
  С.Трифуновић

  Свиђа ми се

  • Видите, ја Мартиролог заиста видим као један трилер са трагични им крајем, који у првом лицу прати духовно путовање једног Уметника и његову борбу да живи једини живот који зна да живи – пут Стварања. Сем многобројних ситуација у којима се Уметник налази спутан и спречен да живи тај Живот, најпре завером бирократске машинерије, постоје и ”дани” лаки и топли, дани трпње и дубоке медитације о смислу живота, Уметности, човековом трагању за сопственим достојанством, интимним открићима универзалног типа. Поступци које користи у филмовима су детаљно обрађени у радним дневницима, које ћемо, такође, надам се, имати прилике да читамо на српском језику. Мартиролог, пак, садржи опште рефлексије. Мада, кад боље размислите, зидар никада не размишља о цигли, размишља о темељу, о зиду, целој кући.
   Али, ако могу да понудим информацију са другог извора, на многобројна питања о елементима уопште, па и о води у његовим филмовима, Тарковскиј је једноставно одговорио да у његовој земљи често пада киша и да је вода свеприсутна. Слажем се са вама да вода има великог магнетизма, и одговор Маестра посматрам као одговор достојан Уметника – када би његови филмови били лако речима објашњиви и рашчлањиви, значило би да Уметник није успео у свом настојању да донесе Живот. На крају, коме је важно да ”разуме”? И више него великодушна је доступност филмова Тарковског нашем унутрашњем оку.

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s